Haber

Afet Bölgesindeki Çocuklara Hayata Destek Derneği

11 ili etkileyen Kahramanmaraş depremlerinin ilk ayı geride kalırken, barınma, hijyen ve gıdanın yanı sıra psikososyal destek de değerli bir ihtiyaç. Afet bölgesinde çalışmalarını sürdüren ve sistemli bir şekilde acil durum raporları yayınlayan Yaşam Destek Derneği, bu ihtiyacı karşılamak için de sahada. Psikolog, psikososyal destek ve sosyal hizmet uzmanlarından oluşan uzman bir ekiple Kahramanmaraş, Adıyaman, Şanlıurfa ve Diyarbakır’da çocuklara yönelik psikososyal destek faaliyetleri başlatıldı. Dernek, çalışmalarına Hatay’da başlama planlarını sürdürüyor.

 

Hayata Güçlendirme Derneği, merkezi Hatay’da bulunan Adıyaman, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Adana ve Diyarbakır’da afet sonrası acil yardım çalışmalarını sürdürüyor. Acil durum raporları ile bölgedeki durumu ve ihtiyaçları sistematik olarak araştıran Life Support, geçtiğimiz günlerde sadece afet bölgesinde değil ülke genelinde MHPSS (Ruh Sağlığı ve Psikososyal Destek) faaliyetlerini yürütmek üzere Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan resmi izin aldı. . Bakanlık çalışanı ile birlikte Adıyaman ve Kahramanmaraş’taki çocuk çadır oyun alanlarını ziyaret eden derneğin uzman ekipleri, eş zamanlı olarak afetten etkilenen çocuklarla psikososyal destek çalışmalarına başladı.

Çocukların bireysel özellikleri, farklılıkları ve çok boyutlu ihtiyaçları dikkate alınarak hazırlanan psikososyal destek (PSD) çalışmaları ile çocuklara olumsuz yaşam deneyimlerinden kaynaklanan sorunları çözme ve sosyal çevre ile uyum sağlama becerileri kazandırılmakta; çocukların normal gelişim süreçlerine devam etmeleri desteklenir. Bu çalışmaların uzmanlar tarafından verilmesi psikososyal pekiştirme çalışmaları kadar değerlidir. Herkesin şiddet içeren yaşam deneyimlerine nasıl tepki verdiği benzersiz ve benzersizdir. Bu nedenle depremden doğrudan etkilenen çocukların uzmanlarla iletişime geçmeleri hayati önem taşımaktadır. Örneğin deprem geçirmiş çocuklarla çalışırken nerede, nasıl, hangi deneyimli uzmanlarla, hangi malzemelerle, hangi oyun ve materyallerle ve ne kadar süre ile gibi birçok detayın planlanması değerlidir.

Hayata Destek taşınabilir grupları da afet bölgesinde PSS çalışmalarının yapıldığı bölgelerde gözlem ziyaretleri yaparak çocuklar için risk oluşturabilecek uygulamaları (hijyenik olmayan oyuncaklar, çocukların fotoğraflarının çekilmesi, abur cubur ve aşırı şekerli gıda dağıtımı) paylaşıyor. çadır alanlarında vb.) raporlarında.

Yaşam Destek Derneği de acil MHPSS çalışma planı hazırladı. Bu plana göre çalışmalarını uzman taşınabilir ekip yapısında sürdürecek olan kurum, deprem öncesi çocuklar için uyguladığı farklı psikososyal güçlendirme modüllerini sarsıntıya göre revize ediyor. Bu modüllerin başında 5-12 yaş yapılandırılmamış PSS çalışması, 12 yaş ve üzeri Genç Destek Programı, Kız Çocuk Güçlendirme Programı, Erkek Çocuk Güçlendirme Programı, Ebeveyn Güçlendirme Programı ve Okul Güçlendirme Programı yer almaktadır. Çocuklara yönelik PSS çalışmalarının yanı sıra manevi destek ve MHPSS alanında diğer kurumların kurumsal kapasitelerinin geliştirilmesi de planlamada yer alıyor.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu